A Jászkunság rengeteg településén nem is veszik vissza a PET-palackokat és fémdobozokat

Megosztás

Akár véletlenül, akár szándékosan, de a jelenlegi rendszer abszolút kiforratlan, különösen a vidéki kistelepüléseken. BAZ megyében számtalan településen egyetlen egy úgynevezett RE-pont sincs, ahol visszavennék a visszaváltható flakonjainkat és dobozainkat. Ez valakinek megint óriási üzlet volt, mi pedig szó szerint futhatunk a pénzünk után.

Környezetvédelemnek tűnik, de valójában ez megint egy bújtatott adó a lakosságnak, nagyon sokan ezt gondolják, vélhetően nem is alaptalanul. Az alapelképzelés nem lenne rossz, hogy ne dobáljuk szanaszét a PET-palackokat (eleve szükség lenne valamilyen technológiai váltásra, de ez másik történet), de Magyarországon ez sem működik, mint nagyon sok minden más sem.

Ha körbenézünk Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, elképesztően sok települést láthatunk, ahol lehet kapni visszaválthatós “csomagolású” italokat, de egyáltalán nincsen olyan hely, ahol ezt vissza is vennék. Buszozhatunk a legközelebbi településre, de lehet, hogy még távolabbra, esetleg egy kis autóút, semmi probléma. A plusz 50 forintot egészen biztosan mindig kifizettetik a lakossággal, ám az eleve problémásan és megbízhatatlanul működő gépek lehet, hogy csak távol találhatóak tőlünk. Ki van ez találva remekül.

Nézzünk erre először egy BAZ megyei példát a Borsod24 jóvoltából. A Mohu oldalán térképen jelölték az összes visszaváltási pontot és azt kell mondanunk, megyénkben ez meglehetősen szegényes. Miskolcon például (az agglomerációt nem számítva) hetvennél is több helyen váltják vissza betétdíjas palackunkat, dobozunkat, de a kisebb településeken enyhén szólva nem ez a helyzet.

De nem kell ilyen messzire menni, nézzük meg kicsit Jász-Nagykun-Szolnok megye egy szeletét (másik részt is nézhetnénk).

Ugye mi is azt érezzük, hogy a lakosság számára nem kerek a történet és ez megint csak egy burkolt adó? Nehéz ebben megtalálni azt a magyarázatot, hogy ez a mi érdekünkben lenne ilyen borzalmasan megszervezve. Egy szolnoki történet ráadásnak: “Most voltam itt Szolnokon az egyik Sparban, a pet palackokat a bejáratnál lévő visszaváltó gépben adtam le. De a szörpös üveget nem vette be, az eladóhölgy mondta, hogy azt a bolton belül elhelyezett automatában kell bedobni! Hát, remélem a sörös dobozoknak nem lesz egy harmadik gép!”

Nekünk mik a tapasztalataink a visszaváltós palackokkal? Vagy simán lenyeljük a +50 forintot és ennyi?

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek